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Determining Membership

Examples  
of covered  
positions.

(continued)

	 •	 Preschool head teachers (special education 	  
		  preschool program only)

	 •	 Principals and academic administrators

	 •	 Psychologists

	 •	 School nurses who hold a state board of  
		  education school nurse license or registered 		
		  nurses with a bachelor’s degree

	 •	 Social workers

	 •	 Speech language pathologists

	 •	 Superintendents

	 •	 Teachers and substitute teachers 
		  (with or without a license)

	 •	 Teachers employed to work in parochial or  
		  private schools using auxiliary funds

	 •	 Tutors

Membership is not required for any person employed by a community school operator who was withholding and paying Social Security 
taxes for persons employed in the school as teachers on or before Feb. 1, 2016, unless the person had contributing service with an Ohio 
community school within the last year.

STRS Ohio has the authority to make membership determinations as set forth by Chapter 3307, R.C.

If you are unsure whether or not an employee should be a member of STRS Ohio, please send an email to report@strsoh.org for a 
determination. Please note, you will be asked to provide a job description for further review.

As an STRS Ohio employer, it’s critical that you correctly identify and report individuals who should be members of the pension system.

Ohio law defines STRS Ohio membership in Section 3307.01 of the Revised Code (R.C.). Generally, membership is required for:

•	 Any person paid from public funds and employed in the public schools under any type of contract described in Section 3311.77 or 
3319.08, R.C., in a position for which the person is required to have a license or registration issued pursuant to Sections 3319.22 to 
3319.31, R.C.

•	 Any person employed as a teacher or faculty member in a community school or a science, technology, engineering and mathematics 
(STEM) school pursuant to Chapter 3314 or 3326, R.C.

•	 Any other teacher or faculty member employed in any school, college, university, institution or other agency wholly controlled  
and managed, or supported in whole or in part, by the state or any of its subdivisions.

•	 The educational employees of the state board of education and the Department of Education and Workforce.

Positions that are covered by STRS Ohio include, but are not limited to, the following:

	 •	 Adult education instructors

	 •	 Athletic directors and coaches in  
		  K-12 schools (who hold a valid 
		  teaching license or registration)

	 •	 Community school directors and  
		  academic administrators

	 •	 Counselors

	 •	 Faculty members

	 •	 Interpreters for the hearing impaired

	 •	 Occupational and physical therapists 
		  and occupational and physical therapy assistants

	 •	 Orientation and mobility specialists

	 •	 Preschool directors and itinerant teachers



We have an employee who holds a teaching license. 
Do they automatically contribute to STRS Ohio?

No. It is not the person but the position held that determines 
membership. If the position requires a state board of education license 
or registration under Sections 3319.22 to 3319.31, R.C., or meets other 
criteria as outlined in this fact sheet, then STRS Ohio membership is 
required.

The exception to this rule are coaches and athletic directors in K-12 
schools. For these positions, you need to examine whether or not the 
individual holds a valid teaching license or registration. If a coach or 
athletic director has a valid teaching license or registration, he or she 
contributes to STRS Ohio; if not, he or she contributes to the School 
Employees Retirement System of Ohio (SERS).

We are hiring a physical therapist as an independent 
contractor. His salary will be paid as a purchased 
service, not through payroll. 
Is this individual considered a member of 
STRS Ohio?

Hiring a teacher or administrator as a third-party contractor or through a 
temporary agency does not necessarily relieve the obligation for member 
and employer contributions on earnings.

If the means and manner of teaching duties performed by a third-party 
contractor are controlled by the STRS Ohio employer, then STRS Ohio 
considers the individual to be a member and requires contributions to 
be remitted. In all cases of doubt, the Retirement Board shall determine 
whether a person is a teacher for STRS Ohio purposes. 

To request a formal determination for a contracted service provider, 
complete the Determination of STRS Ohio Membership for Contracted 
Services form, which can be found on the employer website by clicking 
on “Forms” under the Resources menu. The form is in the Membership 
section of the Forms page. Email the completed form to 
report@strsoh.org.

We have a group of teachers’ aides employed at our 
district. Should they be members of STRS Ohio?

No. STRS Ohio membership is required for anyone in a position that 
requires a license or registration pursuant to Sections 3319.22 through 
3319.31, R.C. Since licensure is not required under that section of the code 
for teachers’ aides, they would not be considered members of STRS Ohio.

If we hire a substitute teacher without a teaching 
license, does that teacher have to contribute to  
STRS Ohio?

Yes. STRS Ohio membership includes any individual employed with 
public funds in a position for which a teaching license is required. 
Teaching licenses, including temporary teaching licenses, are issued 
pursuant to Sections 3319.22 to 3319.31, R.C.

Our district requires our preschool teachers to be 
licensed individuals. Doesn’t this mean STRS Ohio 
membership is required?

Not necessarily. Regardless of whether the district requires the individual 
to have a license, STRS Ohio membership is generally based on whether 
the state board of education requires a license for the position. In 
the case of preschool teachers, head teachers in a special education 
preschool program are required to hold specific licensure which qualifies 
them for STRS Ohio membership. However, regular preschool teachers 
are not required to hold a license covered under STRS Ohio’s section of 
the Revised Code and, therefore, should be members of SERS.

For More Information
Log on to the employer website at www.strsoh.org/employer

Call the Employer Reporting Department toll-free at 888-535-4050 or send an email to report@strsoh.org

Frequently Asked Questions

50-294, 6/24/0


